Vooralsnog wordt eucalyptus vooral aangeplant als ornamentale sierboom in de tuin.

Belangrijkste reden hiervoor is dat het een bladhoudende loofboom is waar je dus ook s’winters veel plezier van hebt. Daarnaast zijn de vaak geurende bladeren een belangrijke reden om een eucalyptus te planten. Deze bladeren worden vooral gebruikt om in bloemstukken te verwerken maar je kunt er ook heel goed een stoombad mee nemen bij keel en of verkoudheidsklachten. 

Er is een groeiende groep mensen die eucalyptus aanschaffen omdat ze dieren houden die hier om verschillende redenen belang bij hebben. Bijvoorbeeld Galah’s (roze kakatoes) die van de bladeren hun nesten maken en door de geur van eucalyptus vruchtbaarder zouden zijn. Ook bepaalde rupsen en wandelende takken zijn grote liefhebbers van de verschillende eucalyptusbladeren. Er zijn in Europa verschillende dierentuinen die koala’s houden en ook dat zijn dankbare afnemers van het eucalyptusblad. 

Imkers planten vaak eucalyptus aan om bijen te lokken om vervolgens eucalyptushoning te maken en er is een groeiend aantal bloemenpluktuinen waar ze speciaal aangeplant worden als snijgroen in boeketten. De takken die bij de bloemist verkocht worden komen vaak nog uit Engeland of Italië omdat er in Nederland en België nog niemand grootschalig eucalyptus kweekt voor snijgroen. 

Stoffen bedrukken met eucalyptus is een kunst apart, elke soort geeft weer een ander kleurresultaat en elke stof reageert weer anders op  een verfproces. Tegenwoordig wordt er zelfs kleding gemaakt van eucalyptussen die komen uit duurzaam beheerde bossen. Van de bomen in deze bossen wordt Lyocell/ Tencel gemaakt wat weer verwerkt wordt tot milieuverantwoorde kleding.  

En natuurlijk niet te vergeten, eucalyptusolie! Hiervoor wordt meestal gebruik gemaakt van eucalyptus globulus, eucalyptus nitens, eucalyptus radiata of eucalyptus citriodora. Met name de laatste soort wordt daarnaast ook veel gebruikt om middeltjes voor te maken tegen muggen vanwege de extreme citroengeur. 

Omdat eucalyptus een enorme groeikracht heeft en regelmatig gesnoeid moet worden kun je al snel beschikken over voldoende matriaal voor deze diverse toepassingen 

Mensen denken vaak onterecht dat een eucalyptus in je tuin muggen zou weren, iets wat helaas niet waar is. Er zijn ooit wel projekten gedaan waar veel stilstaand/troebel water was en dus veel muggen. Deze gebieden hebben ze drooggelegd door veel eucalyptussen aan te planten die daar al het water opnamen waarmee deze gebieden zijn drooggelegd. Hiermee verdwenen natuurlijk de muggen maar duidelijk niet door de geur van de eucalyptus maar door het vermogen van de eucalyptus om enorme hoeveelheden water op te nemen!

 

×