De meeste koude bestendige soorten overleven een matig tot strenge vorst zonder problemen. Mocht een eucalyptus schade ondervinden van ernstige koude dan zal deze over het algemeen weer uitlopen. Vaak is deze schade een gevolg van vorst in combinatie met harde wind. Soorten die hier minder last van hebben zijn bijvoorbeeld : eucalyptus debeuzevillei, eucalyptus niphophila en eucalyptus stellulata. 

De winterhardheid van een bepaalde soort eucalyptus is sterk afhankelijk van de herkomst van de zaden die gebruikt worden. In bepaalde delen van Australië komt regelmatig zeer extreme vorst voor. Maar ook op plaatsen in Nieuw Zeeland en op Tasmanië vind je dit soort koude(re) gebieden. De zaailingen van bomen die daar groeien zijn veel sterker dan die van bomen die in een milder klimaat groeien. Heel precies is de winterhardheid niet aan te geven, zelfs zaailingen uit de hoger gelegen gebieden verschillen onderling in koude tolerantie. 

Daarnaast zijn een aantal factoren zoals standplaats, grondsoort en duur van de vorst bepalend of een boom extreme kou aan kan. In theorie kan een bepaalde soort misschien 20 graden vorst verdragen maar heb je een winter waarin er een aantal keer een langere vorstperiode is van bijvoorbeeld 15 graden onder nul dan is het in principe mogelijk dat een boom ook dit niet overleeft. 

We zijn continue bezig met ons assortiment uit te breiden en nieuwe soorten te testen op winterhardheid. Hierdoor zal ons assortiment dan ook steeds verder groeien

×